0:00
0:00
Domov5. 8. 20075 minut

Nastavená romance

V přízemí jednoho z brněnských činžáků tiše vrčí několik luxusních mrazáků. Teploměr na ulici šplhá ke třicítce, ale tady je příjemně.

Astronaut
Fotografie: Dva kopečky žloutkové pošlete na Hrad, prosím. (Drahoslav Hvězda ve svém království) Autor: Respekt

Proč čeští cukráři pořád ještě neumějí udělat nejlepší zmrzlinu pod sluncem.

V přízemí jednoho z brněnských činžáků tiše vrčí několik luxusních mrazáků. Teploměr na ulici šplhá ke třicítce, ale tady je příjemně. V tradiční zmrzlinárně u Hvězdů se právě připravuje speciální zakázka – žloutková zmrzlina, která musí kromě vynikající chuti odolat i riziku salmonelózy.

K jednomu z dvojice podivných lesklých strojů přistupuje mladík v plastových rukavicích, nabírá z chromovaného kohoutku do skleněné misky žlutou hmotu a podává ji elegantnímu sedmdesátníkovi. Drahoslav Hvězda, zástupce třetí generace rodinného podniku, poválí lahůdku v ústech a v jeho tváři lze číst spokojenost: žloutková se zase povedla. Škoda jen, že tuhle lahůdku v Česku nabízí pouze několik vyhlášených podniků. Co vlastně schází k tomu, aby se místní cukráři, podobně jako jejich kolegové ve Švýcarsku, Francii nebo Itálii, chlubili na každém rohu neodolatelnou zmrzlinou?

↓ INZERCE

Odvaha se vyplatí

Tuzemským cukrářským stánkům už léta vévodí zmrzlina od řetězců jako Algida či Schöller. Kromě mohutné reklamy za jejich oblibou stojí i přesvědčení, že na zmrzlinu s globální adresou původu je prostě spoleh. Přesto v Česku funguje současně neuvěřitelných šest set výrobců zmrzliny. Jejich produkty ale zpravidla nestojí za řeč – za syntetickou chutí takřka není poznat, jaký druh má zákazník…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc