Jémine. Zvoní návštěva. A doma jsou jen drobky pod stolem a slupky z brambor ve dřezu. Hospodyňka volí slupky. Pěkně načechrat na pečicí plech, vložit do trouby a za chvíli máte chřupavé občerstvení. Samozřejmě, musíte hosta předem trochu proškolit. Ale žádný strach, správná hospodyňka zvládne i takovéhle nadělení.
Co tedy milému hostu povědět, aby ho vaše vypečené chipsy neuvedly do rozpaků? Tak třeba: Zhruba třetina jídla, jež se vypěstuje a vyrobí, skončí místo v žaludku v popelnici. V EU je to nějakých sto osmdesát kilogramů jídla na obyvatele ročně (údaje OSN, různé statistiky se liší). I šetrná česká hospodyňka, která pro pírko skočí a nakupuje s letáčkem v ruce, část svých výhodných nákupů vyhodí – čtyřčlenná rodina ročně potraviny za dvacet tisíc korun. Není divu, že z těch údajů má svět trochu stažený žaludek. A chce řešení. Ve Francii začal minulý týden platit zákon, který zakazuje supermarketům jídlo vyhazovat a ničit – musí ho předat charitám.
To je sice efektní, ale supermarkety mohou jen asi za desetinu vyhazování, nejvíc plýtvá koncový spotřebitel. A nedojedené talíře zatím trestné nejsou. Slavní šéfkuchaři se proto rozhodli, že lidstvo sami převychovají. Bude prý dojídat – a rádo. Angličan Hugh Fearnley-Whittingstall právě vydal knížku Love Your Leftovers (Miluj své zbytky), kde tvrdí: Do poloviny jídel, která jsem kdy připravil, se mi povedlo propašovat něco z minulého vaření. Gourmetská restaurace Blue Hill v New Yorku se loni na pár dní…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu