Britský The Telegraph před časem citoval americkou šéfkuchařku a pekařku Alici Medrich: „Někdy si říkám, jestli si Američané náhodou nemyslí, že používání kuchyňské váhy je součástí nějakého komunistického spiknutí z dob studené války“, a užívání evropských jednotek vah v kuchyni je tudíž jaksi nevlastenecké. Místo pro nás snadno pochopitelných gramů a mililitrů se totiž v amerických receptech vyskytují výhradně množství jako dva hrnečky mouky (ekvivalent 480 ml) a 12 čajových lžic, což se rovná 4 polévkové lžíce, což se dá vyjádřit také jako čtvrt hrnečku (my známe toto množství jako přízemních 60 ml). Na potravinách se ale naopak většinou množství uvádějí v uncích, takže se musíte jak násobilku nadrtit, že čtyři unce másla jsou jeden půlhrnek. Toto vše Američan dělá s přesvědčením, že díkybohu za tento přehledný a geniální systém, jelikož v Evropě je to jen samé počítání a člověk aby měl na vaření doktorát z matematiky.
Ne, to ne, americká domácnost se bez takového sebetrýznění obejde! V každé kuchyni je vyhrazen šuplík, který překypuje plastovými a skleněnými odměrkami všech velikostí, jež se k tomuto účelu prodávají. Vedle těchto do sebe ne vždy zapadajících nádobek pak plavou ještě desítky přesně odměřených silikonových či kovových lžiček, půllžiček, čtvrtlžiček a osminkolžiček.
Že volat do Evropy pro radu se evidentně nikdo nechystá, dokládá i práce bývalého programátora pracujícího pro Google a Facebook, doktora Joshuy Redstonea, který údajně strávil poslední…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu