0:00
0:00
Hlavní chod6. 5. 20234 minuty

Quiche krále Karla

Po veleslavném Alžbětině korunovačním kuřeti teď přichází král Spojeného království s novým pokrmem. Co nám jeho prostřednictvím sděluje?

Hana Michopulu

Pro Čecha je to dost krkolomná představa, že oficiální korunovační pokrm ve Velké Británii nejenže trůní veřejně v gastronomické výkladní skříni země, ale stává se i součástí domácí kuchyně.

Alžbětino korunovační kuře vymyslely majitelky proslulé školy vaření Cordon Bleu v roce 1953. Šlo o chuťově jemný, ale docela rafinovaný pokrm z povařeného kuřete podávaného nastudeno s omáčkou s kari, majonézou, červeným vínem a s meruňkovým pyré. Kromě toho, že se tehdy podávalo na slavnostním banketu, pak suverénně vstoupilo do civilního stravovacího provozu – na celých 70 let! Britskou gastronomii sleduji podrobněji teprve asi třetinu toho času, ale i z této perspektivy, kdy sláva korunovačního kuřete už mírně bledla, jej vnímám jako silně společensky přítomné. Gastronomické osobnosti je rády umísťovaly do svých kuchařek, gastrorubriky časopisů je pravidelně pojímaly jako oblíbené téma – chtěly tak vlastní variací uctít slavné jídlo. I v každé rodině se tradovalo trochu jinak, právě podle toho, kdo si kde a kam něco přidal, nebo ubral. Červené víno vystřídaly hrozinky, meruňkové pyré bylo nahrazeno mangovým čatní. Někdo ho jídal s rýží, většina ale jako salát nastudeno nebo náplň sendvičů. Ten jste si mohli dát odpoledne v noblesním Wolseley u Piccadilly (vzdálená obdoba našeho Café Savoy), stejně jako jste ho mohli čapnout cestou do práce v Marks & Spencer. Od ohlášení Karlovy korunovace jsem tedy zvědavě očekávala, jaké jídlo se stane následníkem vlády zavedeného kuřete.

Vzkaz ingrediencemi

↓ INZERCE

V polovině dubna přišel Buckinghamský palác s oznámením, že novým korunovačním pokrmem bude quiche se špenátem, fazolkami fava, estragonem a čedarem. Na svém webu zveřejnil recept a návodné video, jak quiche upéct, spolu s výzvou, ať se lidé neváhají připojit a o korunovačním víkendu sdílejí toto jídlo se svými blízkými, sousedy a komunitami na street party. Toto je velmi silný moment. Představme si, že kupříkladu při prezidentské inauguraci doma uvaříme oblíbené jídlo nového prezidenta (třeba švestkové knedlíky) a jíme ho pak společně se svými blízkými nebo lidmi ze sousedství. Požití jídla člověkem je intimní proces. Proto v takový okamžik vcházíme s dotyčným do blízkého vztahu, kterým přijímáme i jeho osobnost, s oslavovaným člověkem se ztotožňujeme. Z PR pohledu nemohl být pokrm vybrán lépe. Snadno se připraví, snadno porcuje, daruje, sdílí, konzumuje, šíří, marketuje. Street party s občerstvením ke korunovaci historicky patří a quichem tomu Karel zdatně nahrává.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc