1. Co vám udělalo v roce 2023 v gastronomii největší radost? 2. A co bylo naopak zklamáním?
Lukáš Hejlík
Gastromapa Lukáše Hejlíka
1. Hlavně počet nových zajímavých „otevíraček“ v gastru. Až mě překvapilo, kolik jich to bylo. Po letech, kdy rostly hlavně regiony v čele s Brnem, byly letos ty nejzajímavější otevíračky v Praze: Alma, Marie B, Da Pietro, Šodó, Bjukitchen, Štangl, 420, Mamam, KRO Vršovice. V regionech ovšem přibývají krásné příjemné kavárny tzv. třetí kavárenské vlny a potvrzují, že Česko je kavárenskou světovou velmocí. Vyrojila se také snídaňová bistra – hosté dnes radši chodí na pracovní snídani než na tříchodový oběd. A dál pokračujeme směrem k nízkoalkoholickým a bezalkoholickým drinkům a více ke konzumaci kvality než kvantity. Gastro v roce 2023 ukázalo, že umí být celorepublikovým tématem, jakkoli to bylo spíše v negativním hávu – děti v podniku (kauza Marthy ’s Kitchen), dominance cash only v turistických oblastech, především během léta, a pak státní pobídka Michelinu. Před pěti lety bych si nedokázal představit, že by se gastronomie stala hlavním diskusním tématem, natož téměř příčinou kulturní války.


2. Jsem vysloveně optimista. Avšak je tu něco, co mě neustále fascinuje, někdy až dopaluje. V covidové době, která byla samozřejmě pro gastro krušnou zkouškou, se ukázalo, jak se který provoz dokáže na výjimečnou situaci adaptovat. To mě bavilo sledovat a podporovat. A dál mám pocit, že přestože se gastronomická scéna celkově posouvá, pokračuje v ní generační propast – často se bohužel ti starší, zkušenější gastronomové nedokážou inspirovat mladou, neposednou, ale také odvážnou a proti větru běžící mladou scénou, která popírá všechny zákony „gastrogravitace“.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu