Koláč tour
Propagátorka kváskového pečení Juliana Fischerová alias Maškrtnica učila péct české krajany v Americe koláče
Vyrazila jsi péct do Spojených států české koláče. Jak se to stalo?
Pozvala mě už před dvěma lety viceprezidentka české školy T. G. Masaryka v Chicagu Klára Moldová, která u mě v Česku nejprve absolvovala kurz. Pak se ale narodila naše třetí dcera, takže se realizace výletu zpomalila. Nakonec jsme vyrazili celá rodina. Nejmladší oslavila v Americe první narozeniny.
Co konkrétně bylo účelem cesty?


Cílem bylo udělat několik kurzů českého pečení, takového, které by nebylo poznamenané tím, jak se recepty prostřednictvím tiché pošty a předávání měnily. Zkrátka tak, jak se peče v Česku. Vyzkoušeli jsme si klasickou buchtu, tlačený koláč, moravský koláč, loupáky a kmínový chleba pro osvěžení české chuti. Dva ze tří workshopů jsem vedla v angličtině, protože starší generace českých osadníků umí říct „makový koláč“ nebo třeba „hnětýnky“, ale tu gramatickou vazbu už nedají. Zajímavé je, že si pamatují pár slov, často právě názvy jídel.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu