0:00
0:00
Hlavní chod23. 6. 20244 minuty

Kupovat špagety jako Ital

Je tu čas vaření na cestách a jedno je jisté: budeme vařit špagety. Naučme se vybírat ty nejlepší 

Hana Michopulu

Alessio Pasini je Ital, který se svou americkou ženou Jessi natáčí zábavná a edukační videa o tom, jaké je to žít na rozhraní dvou kultur. Samozřejmě dochází i na třaskavá témata jako cappuccino po obědě, ananas na pizze a těstoviny s kuřetem. Jessi záměrně pokouší manželovu trpělivost například vařením těstovin ve studené vodě a „nechápavými“ dotazy. Alessio jí laskavě, ale důsledně vysvětluje pravidla italské kuchyně, která se navzdory tomu, že se tato kuchyně stala globálním majetkem, stále pevně drží. Pokud u Pasiniů doma nepomůžou slova, nastupují emoce a velká gesta. Nejen díky této vtipné dvojici se tak v posledních letech více otevřela otázka, jak vlastně poznat kvalitní těstoviny. Rodilí Italové z amatérských i profesionálních kuchyní sdílejí stále častěji své know-how, jak vybírat. A my tak zjišťujeme, že o nich víme překvapivě málo.

Tak zaprvé, těstoviny by měly být velmi pomalu sušené, ideálně 48 hodin. Tuto informaci může napovědět obal, většina výrobců se ale kratším sušením nechlubí. Je to totiž méně nákladné a dost časté. Zběžně si ale můžete poradit pouhým pohledem: sytě až tmavě žluté těstoviny jsou ty rychle sušené. Rychlým sušením za vysoké teploty ale makaron nebo farfalle přichází o svou „čistou“ chuť – a získá chuť poněkud pečenou. Ne že by to nějak zvlášť vadilo, ale neutrální základ je prostě lepší. Uměle sušené těstoviny z jídla pak jakoby ční a hůře se přizpůsobují chutím omáček a dalších přísad. To, co hledáme, tedy nejsou pěkně vybarvené výrobky, ale naopak nenápadně bledé. Čím méně barvy, tím lépe. Ale i když výrobci o délce sušení pomlčí, snadno si poradíte rychlým pohledem do regálu. (Mluvíme tu samozřejmě o nevaječných těstovinách z mouky semolina.) Kdo si vybere co nejdéle sušené těstoviny, i v kempu z ešusu mu budou chutnat hned lépe.

Háčky na omáčku

↓ INZERCE

Pravidlem číslo dvě bývají značky. Nejen italští foodies se shodují, že chcete-li pro sebe to lepší, vyhněte se značce Barilla. Vypadá solidně, ale patří do kategorie „obyčejné“. Obyčejně vyrobené, obyčejně sušené. Firma se sice v poslední době snaží vylepšit svou nevalnou pověst přidáním řady těstovin krájených na bronzu, ale o tom až za chvíli. Naopak značka DeCecco nikdy nezklame. Ještě o něco lepší zážitek pak nabízí Rummo a La Molisana. A pak nejrůznější řemeslné (artisan) těstoviny, které si ale v obchodní síti můžeme najít sami. Pokud budete o prázdninách cestovat v zahraničí, jsou všechny jmenované značky běžně k mání (v Česku spíše v metropolích nebo na e-shopech).

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc