0:00
0:00
Hezké. Dobré26. 1. 20256 minut

Hezké dobré: Recepty

Knedla na sjezdovce

Od hran skluznice mi odletí sprcha sněhu. Zastavujeme u salaše Wieslechalm plni endorfinů ze sluncem zalitých sjezdovek nad rakouským Schladmingem. Stejně jako spousta dalších salaší tu používají maso a mléko z vlastního hospodářství. Všímám si, že tvar kytičky vyřezaný v dřevěném ostění ladí s tvarem lineckého, které mám na podšálku k čaji. Na toaletách se dá pozorovat přes prosklenou stěnu dovádění jehňat ve chlívku.

Dozvídám se tu, že vyhlášený kuchař Richard Rauch stvořil pro šestnáct salaší rozesetých na zdejších sjezdovkách vždy po jednom nápaditém jídle z regionálních štýrských surovin. A že je tu z čeho vybírat! Dýňová semínka a temný lahodný olej z nich, kukuřičná polenta, tvaroh, zvěřina, brusinky, houby, horské sýry, špek, křen...

↓ INZERCE

Doteď se můj jazyk tetelí z ohňostroje chutí teplého štrúdlu z nepasterovaného tvarohu v après-ski baru Mühlstodl. Jinde mě vyvádějí z míry brusinky podávané ke zvěřinovému ragú, leč chuťově se s jídlem snoubí tak skvěle! Buřtíkové lízátko z kolečka uzeniny podávané na špejli k bramboračce vybudí úsměv a je příkladem vylomenin zmíněného kuchaře Richarda.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc