0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Hlavní chod14. 4. 2024

Nepřesné kalorie

Počítání kalorií se považuje za spolehlivý způsob, jak sledovat, co jíme. Podle nových výzkumů je ale tohle vodítko hodně nepřesné a nejvíc nahrává výrobcům nízkokalorického jídla.

Petra Tajovský Pospěchová
Tak kolik?

Kolik kalorií snědli a kolik vydali, sledují miliony lidí na světě. Postup oblíbený mezi odborníky na výživu i laiky stojí na jednoduchém půdorysu: když vím, kolik kalorií do těla vpravím, kolik kalorií tělo potřebuje a kolik jich vydává, mám svůj jídelníček (a tím pádem i své tělo) víceméně pod kontrolou.

S teorií, že jídlo „spalujeme“ coby zdroj energie, přišel před asi 250 lety francouzský chemik Antoine Lavoisier. Jeho americký následovník Wilbur Atwater pak na konci 19. století stanovil množství kalorií v několika tisících potravinách. Výsledky jeho měření dodnes najdeme na obalech mnoha potravin.

Na první pohled je tenhle přístup logický a neprůstřelný a zajistí adekvátní jídelníček. Jenže medicínské výzkumy z posledních let ukazují, že univerzální kalorické tabulky na většinu lidí ani potravin nesedí.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc